Speeltips

spelinloop
Samen spelen
Tropisch eiland-

Verras je kind met een lekkere fruiteiland..

Nodig:

  • 2 mandarijnen
  • 1 banaan
  • 1 kiwi

Pel de mandarijnen en leg de partjes onder op het bord. Pel de banaan en snij deze over de lengte door en leg  als stammetjes op het mandarijneneiland (mandareiland!). Buig de stammetjes een beetje en snij ze in dunne plakjes. Schil de kiwi, snij er dunnen plakjes van en drapeer ze als bladeren boven de banaanstammetjes. Smullen maar!

Vormenstoof-

Maak van een kartonnen doos een vormenstoof. Knip cirkels uit het karton en omcirkel de opening met een kleurtje. Nu kan je kindje ballen op kleur in de stoof stoppen!

Overgooien

Overgooien met een (zachte) bal is een leuk peuterspelletje om de motoriek van je kindje te verbeteren en hem tegelijkertijd te leren delen. Rond de 2 jaar kan een kind  de bal goed vasthouden, zijn  evenwicht beware en  is aardig stabiel. Hij kan nu oefenen met gooien en vangen. Voor de allerkleinsten kun je ook eerst oefenen met het rollen van de bal.

Is een bal nog lastig? Probeer het dan met een ballon. Die beweegt trager door de lucht en is minder zwaar, waardoor gooien en vangen makkelijker wordt.

Vandaag is rood, de kleur van… heel veel!

Help je peuter de kleuren ontdekken, door een hele dag  alles van één kleur aan te wijzen en op te speuren. Kies bijvoorbeeld de kleur  rood en ga samen op zoek naar alles dat rood is. Wijs alle rode dingen aan en benoem iedere keer wat ook rood is. De rozen zijn rood, de jas van mama, de blokken, de bal en kijk, de paprika en tomaat zijn ook rood!

Door iedere keer te benoemen wat de kleur rood heeft, leert je kindje de kleuren sneller kennen en herkennen. Volgende week kies je weer een andere kleur. Totdat je alle kleuren hebt gehad, dan begin je weer van vooraf aan.

Doos kleuren

Weer eens wat anders: kleuren in een doos. Zet een kartonnen doos neer waar je kind in kan zitten en leg er krijtjes,  kleurpotloden of stiften bij. Kleurpotloden zie je niet altijd even goed, maar wel zo handig met jonge kinderen die anders zichzelf ondertekenen. Voor oudere kinderen werken stiften beter.

Samen bakken met je kind

Samen minipizza’s maken in verschillende vormen. Maak er gezichtjes op van groenten. Koop kant en klaar pizzadeeg of maak het zelf. Maak rondjes, vierkantjes, hartjes of elke andere vorm van het pizzadeeg, smeer in met tomatenpuree en laat iedereen zelf een mini pizza beleggen. Zet schaaltjes met groenten neer en kaas en eventueel vleeswaren. Laat je kind vooral tussendoor alles proeven voordat het op de pizza gaat. Goed voor de smaakontwikkeling en het spelenderwijs zelf eten.

Verven met je baby zonder vies te worden

Neem een vel papier en knip dit net iets kleiner dan het formaat van een hersluitbaar boterhamzakje (ziplock). Leg het vel plat neer voor het zakje. Op het papier druppel je een paar dikke klodders verf. Deze laat je op het midden van het vel vallen zodat ze makkelijk tegen elkaar aankomen. Een paar felle kleuren zijn voor baby’s al meer dan voldoende. Dan schuif je voorzichtig het vel in het zakje en dit sluit je zoveel mogelijk luchtdicht af. Hiervoor ga je voorzichtig met je hand over het zakje heen zodat je de lucht verwijderd. Het zakje plak je met schilderstape vast aan de tafel zodat hij niet gaat schuiven. En de kans is kleiner dat een nieuwsgierig aapje probeert de zak open te maken.

Nu kan je kind aan de slag met het lekker spelen, kneden, duwen, lijntjes trekken of wat ze ook maar bedenken. Oudere kinderen kun je uitdagen door kleuren te laten mengen. Dit gaat het beste door cirkels te maken door de verf. Als je kind uitgespeeld is kun je het papier uit het zakje halen en (heel lang) laten drogen. En klaar is het kunstwerk van je kind!

Bloemen plukken

Samen bloemen plukken buiten! Superleuk om te doen en je haalt lekker samen een frisse neus. Of koop een bosje nepbloemen en knip de steeltjes korter. Als ze geplukt/geknipt zijn, is het meteen ook een goede fijne motorische oefening om ze in een omgekeerd vergiet te steken.

Scheerschuim verven

Spuit wat scheerschuim op het tafelzeil en kliederen of schrijven maar. Het is superleuk om met je handen in wit schuim te tekenen. Doe zelf ook mee. Let er wel op dat je kind niet denkt dat het eetbare slagroom is! Je kunt verf toevoegen om het scheerschuim kleurrijker te maken.

Tentje maken

Zet vier stoelen in een hoek van de kamer. Vervolgens pak je het grootste kleed/sprei en gebruik dat als ‘dak’. Met reuzenknijpers of meerdere kleine knijpers kun je ze eenvoudig vastklemmen. Een tweede kleed gebruik je aan de achterkant om dat af te dekken. Zo ontstaat er echt een tent. Leg er een paar kussens in zodat je lekker zacht zit.

Scheuren en plakken in een vorm

Nodig:

  • tijdschrift of reclamefolders
  • groot vel papier
  • lijm
  • stift/potlood

Teken bijvoorbeeld een vierkant, een rondje of een hartje op papier of laat je kleintje zelf een vorm tekenen.
Plak het figuur vol met de stukjes gescheurd papier.

Fruit eten

Een leuke activiteit die je met je kinderen kan doen is samen het fruit snijden aan tafel. Tijdens het snijden van het fruit kunnen ouders gesprekjes voeren over hoe het fruit heet, ruikt, voelt en smaakt. Zing hier het liedje ‘smakelijk eten’ bij.

Afwassen

Een dagelijkse bezigheid zoals de afwas doen, kan ook heel leuk zijn voor kinderen. Geef ze een eigen teiltje met een klein laagje sop en veilige voorwerpen om te laten wassen.

 

Samen bewegen
Samen buiten spelen
Samen zingen & samen muziek maken