Tweede Kamercommissie in gesprek met cliënten SEZO over schuldhulpverlening

Een delegatie van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken was vrijdag 5 april op werkbezoek bij SEZO. Het doel van het werkbezoek was te achterhalen hoe landelijk regelgeving kan uitpakken voor cliënten van SEZO. Tijdens de inloop bij Vrouw en Vaart kregen de Kamerleden de gelegenheid aan te schuiven bij gesprekken tussen hulpverleners en cliënten die zelf in de schuldhulpverlening zitten.

Onderwerpen die aan bod kwamen waarbij regelgeving soms flinke negatieve gevolgen heeft voor een deel van de inwoners van Amsterdam Nieuw-West, zijn de kostendelersnorm, het boetebeleid van overheidsdiensten als de Belastingdienst en CJIB, het toeslagenstelsel en de beslagvrije voet. Deze inwoners zijn vaak de Nederlandse taal niet geheel machtig, laaggeletterd of minder handelingsbekwaam door bijvoorbeeld stress vanwege armoede.

Tijdens het werkbezoek werd vooral de focus gelegd op waar cliënten nu echt tegenaan lopen als ze hulp nodig hebben. De Kamerleden kregen uit eerste hand verhalen te horen van ervaringsdeskundigen. De verhalen maakten een diepe indruk op alle aanwezigen.

Kamerlid Leendert de Lange (VVD):
“Het mooie is dat je in een gesprek ziet dat door echt te luisteren naar een cliënt en perspectief te bieden, zo’n cliënt naar buiten gaat met het gevoel ‘Ik kan weer verder’. Dat vond ik mooi om te zien. De hulpverleners werken zeer oplossingsgericht, doen wat op dat moment nodig is.”

Kamerlid Corrie van Brenk (50PLUS):
“Ik vond het heel indrukwekkend dat mensen zo open durven te zijn over hun problemen, maar ook om te horen hoe uitzichtloos het kan zijn. Het verhaal van cliënten zelf, dat komt echt binnen. Het gaat om zelfbewuste mensen waar de overheid, de gemeentelijke instanties en anderen nog erg van kunnen leren.”

Naast de cliëntgesprekken was er ook interesse voor onze aanpak Vroeg Eropaf en het project Van Overleven naar Leven, die geweldige resultaten opleveren. Met deze werkwijzen proberen we problemen die spelen bij bewoners in Nieuw-West, samen het hoofd te bieden en erger te voorkomen. Het liefst in een zo vroeg mogelijke stadium.

Het was een zeer geslaagd werkbezoek waarbij veel belangrijke onderwerpen zijn besproken en er veel informatie is gedeeld.

Sylvia den Hollander, Directeur-bestuurder SEZO:
“Het belangrijkste vandaag was de verbinding te maken tussen de Kamerleden en onze cliënten en te laten zien wat er echt speelt bij de doelgroep. Dat is gelukt!”